Jan Dur bokaal 2020 – Erik van de Poll

Je zult maar een gratis deelnamebewijs krijgen voor de beginnerscursus hardlopen bij SV Putten en je loopt al ruim 25 jaar hard. Dan kun je maar één ding doen; een van je vrienden taggen op Facebook zodat hij eigenlijk geen nee meer kan zeggen. En dat is gelukt in de zomer van 2018. Erik had al wel vaker het balletje bij mij opgegooid dat hij wel wilde gaan hardlopen dus hem heb ik direct getagd. En ja, Erik ging ervoor. Vanaf de eerste training tot nu toe heeft hij het hardlopen serieus opgepakt. Ik kon ‘m goed in de gaten houden want we trainden op de woensdagavond samen op het veld bij de Meeuwen. In weer en wind, Erik was er. Na afloop van de training stonden we vaak samen nog een tijd na te praten op de parkeerplaats. Dan ging het naast hardlopen ook over onze gemeenschappelijke activiteiten van de Stichting Samen Verder Putten waar Erik bestuurslid van is, maar het ging ook over Daan. We kennen in Putten allemaal het verhaal van Daan van de Poll. Daan is geboren met het syndroom van Down en kreeg kanker. Zijn moeder, Bertine, schreef een blog op Facebook en velen van ons in Putten volgden de ontwikkelingen op de voet en hoopten dat het goed af zou lopen met Daan. Helaas mocht dit niet zo zijn. Daan overleed en liet moeder Bertine, vader Erik, zus Isa en broer Thijn in verdriet achter.

Hardlopen is voor Erik daardoor meer geworden dan de uitdaging aanvaarden van het meedoen aan de starterscursus. Zijn levenservaringen zorgen ervoor dat hardlopen hem energie geeft, niet alleen fysiek maar ook mentaal: sterker worden, hobbels in het leven iets makkelijker aankunnen, meer zelfvertrouwen.

Zo herinner ik me nog hoe hij, samen met Michel, over de finish kwam van zijn eerste 5 km wedstrijd tijdens de Rusthoeveloop in december 2018. Het was niet alleen het halen van de eindstreep maar ook opnieuw een mentale overwinning op hem zelf.

En zo gebeurde het dat Erik samen met mij mee deed aan de Duo Marathon in augustus 2019. Met Leanne mee als extra loopmaatje hebben we samen een topdag gehad. In de stromende regen kwamen we als een van de laatsten over de rode loper voor zingende mannen van de Kajuitzangers over de finish. Wat waren we trots op onszelf.

Hardlopen verbindt ook; loopmaatjes in een gezellige groep die je uitdagen om net iets verder of harder te gaan dan dat je van te voren had ingeschat met onderweg tijd voor een mooi gesprek.

Zelfs in coronatijd slaat Erik de zaterdagochtendgroep niet zomaar over. Hij gaat, hij loopt en overwint! Daarom hebben de trainers dit jaar besloten om de Jan Dur bokaal aan Erik uit te reiken.

Top Erik!

Namens alle trainers van SV Putten