Roparun

Afgelopen Pinkster weekend hebben 4 van onze leden meegedaan met de Roparun.

Thea Prent als fietser en Harry Termaat, Martin van de Berg en Henk Jansen als lopers.

De Roparun is een estafetteloop van Parijs naar Rotterdam over 520km. De deelnemende teams halen geld op voor het goede doel, nml de stichting Roparun die zich tot doel heeft gesteld om kankerpatiënten en hun familie te ondersteunen.

Thea, Harry, Martin en Henk deden mee met het team van Loopgroep Visie uit Ermelo. De totale groep bestond uit 20 personen, 3 busjes, 6 fietsen, veel eten, nog meer drinken, een aantal tentjes en een hoop doorzettingsvermogen.

Het gaat het in zijn werk:
Er wordt in estafette gelopen, waarbij het team wordt opgesplitst in Team A en Team B.
Elk team heeft een eigen busje voor het vervoer, een chauffeur (uiteraard), een bijrijder/navigator, 2 fietsers die de lopers begeleiden (verplicht) en 4 lopers.
Daarnaast is er nog een extra bus met de tassen, tenten, eten, drinken, etc, etc.
De rol van navigator/bijrijder werd in sommige gevallen ingenomen door de fysiotherapeuten, die ook onderdeel uit maakten van de groep.
Kortom, een hele organisatie om een stukkie te lopen 😉

Zaterdagochtend om 06:00 uur zijn we vertrokken richting Parijs, uitgezwaaid door de nodige familie. Ons team moest starten om 14:45 uur vanuit Parijs en een beetje rustige voorbereiding is natuurlijk wel prettig.
Om 14:45 uur van het dan zover en moest er gestart worden. Caroline Hiemstra had de eer om namens ons team te starten, begeleid door Harry Termaat en Henk Jansen op de fiets.
De eerste 10km mag het begeleidende busje niet op het parcours, dus moest er met z’n 3’en afgewisseld worden.
De strategie die we hierbij hanteerden was dat elke loper 1km loopt en dan wordt afgewisseld door de volgende loper.
Na 10km kwam het busje erbij, werd het fietsen overgenomen door Thea Prent en Jaap Hiemstra en konden de 4 lopers elkaar om de km afwisselen.
Doelstelling voor team A was om 75 te overbruggen richting het eerste wisselpunt, waar team B het zou overnemen.

Rond 21:30 uur werd het wisselpunt bereikt en kon team A van de nodige uren rust gaan genieten. Team B nam het over en moest ruim 60 km overbruggen naar het volgende wisselpunt. Team A ging inmiddels per busje naar dat wisselpunt om te slapen.

Door de nodige pech met het busje, liep team B direct al ruim 2 uur vertraging op, waardoor Team A pas om 6:00 uur op zondagochtend aan het volgende blok kon beginnen. Desondanks vol goede moed weer op pad voor ruim 45km. Tempo ging wat omhoog om wat tijd goed te maken en na een uurtje of 4 kon team B weer aan de bak.
Team A dus weer naar het volgende wisselpunt, vlak bij de Belgische grens, waar het nodige kon worden gegeten en waar gerust kon worden.

Op deze manier wisselden team A en team B elkaar af en werd de totale afstand van 520km overbrugd. De finish is in Rotterdam en een paar kilometer voor de finish kwamen alle lopers en fietsers bij elkaar van ons team om gezamenlijk over de finish te gaan.
Helaas was het erg slecht weer in Rotterdam, waardoor de publieke belangstelling ietwat tegenviel, maar dat mocht de pret niet drukken.
Het onthaal op de Coolsingel was overweldigend.

Een impressie met foto’s en video’s kun je vinden op http://www.roparun.nl

Al met al een unieke ervaring, zeker niet te vergelijken met wat voor wedstrijd dan ook.
Het komt niet zo vaak voor dat je midden in de nacht ergens door België aan het hardlopen bent, begeleid door 2 fietsers met gele hesjes met knipperlichten en hoofdlampjes op 😉

Respect voor de organisatie, want het is nogal wat om zoiets op poten te zetten.
Zeker ook heel veel respect en waardering voor de organisatie van ons team. Paula en Henk Benders hebben dit georganiseerd en het is nogal wat om iets dergelijks te doen. Heel veel tijd en geregel om alles in goede banen te leiden.
Busjes, eten, drinken, sponsorgeld, fysiotherapeuten, lopers, fietsers, mensen voor de catering, etc, etc moest er allemaal geregeld worden. Maar het was het waard.

Wellicht Team SV Putten volgend jaar???